Bästa padelracket för nybörjare 2022

I den här guiden ska vi upplysa dig om vad som bör tas i beaktning när du ska välja padelracket, vad som skiljer sig mellan ett nybörjarracket och ett racket som proffsen använder sig av. För att underlätta valet av nybörjarracket har vi dessutom listat tre olika nybörjarrackets med för olika budgets.

Bästa padelracket för nybörjare - prisnivå låg

Dunlop Rocket är ett padelracket som har en låg prisnivå och är perfekt att investera i om man är ny inom padel.

När man börjar spela padel ska man i första hand inte kolla på dyra racket då risken kan bli att ett sådant racket blir för svårspelat. Man bör enligt oss istället vända sig till ett billigare alternativ som Dunlop Rocket.

Rocket erbjuder en rundform på ramen, vilket gör att träffytan blir stor och du är fri att träffa bollen på en stor del av rackets slagyta utan att tappa kontrollen. Med en vikt på 350-360 gram blir det enkelt att manövrera racket och spelet underlättar ytterligare med en sådan vikt.

I generella drag är Dunlop Rocket ett prisvärt racket för dig som är nybliven spelare inom padel och med Dunlop som tillverkare blir tillförlitligheten ännu större då de har en lång historia inom padel.

Bästa budget
Dunlop Rocket padelrack nybörjare
DUNLOP ROCKET SE BÄSTA PRIS

Bästa padelracket för nybörjare - prisnivå medel

Babolat Storm är ett padelracket som är riktigt prisvärt. Priset på racket återfinns hos butikerna för i runda slängar 1000 kronor beroende på återförsäljare. Om du söker ditt första padelracket så är Babolat Storm ett utmärkt val. Med en vikt på endast 345 gram är modellen en av de lättaste som i dagsläget finns på marknaden.

Formen är av dropp, vilket i regel gör att träffytan lägger sig lite längre upp på slagytan. För att ge nybörjaren mycket kontroll så har man applicerat en mjuk kärna som är tillverkad av glasfiber. Detta gör att träffytan blir lite bredare och gör att slagen kommer bli mer förlåtande samt kontrollerande. Även om du är en nybörjare just nu så kan du använda Babolat Storm under en längre tid då racket erbjuder möjligheten att utveckla ditt spel utan att det känns för oavancerat.

Tillverkaren har valt att använda sig av en hög balans på racket, vilket betyder att vikten lägger sig på toppen av ramen.

Om du som nybörjare känner att du vill ta ditt spel till nästa nivå, genom att exempelvis vara mer offensiv och dra på hårdare slag, så är Babolat Storm det perfekta valet för dig.

Bra val!
Babolat Storm padelrack nybörjare
BABOLAT STORM SE BÄSTA PRIS

Bästa padelracket för nybörjare - prisnivå hög

RS Cobra ICE Edition 2022 är ett racket som riktar sig mot både nybörjare samt medelspelare och fördelarna med detta padelracket för nybörjaren är många. Med en rund form och låg balans blir racket väldigt lättspelat som ger en känsla av ett allroundspel. Du kan med andra ord både försvara och attackera med racket på ett kontrollerat sätt.

Om du väljer att gå fram i banan och attackera så får du även fart i bollen, vilket kan leda till en avgörande poäng till dig och din kompanjon. Racket är dessutom utrustad med olika teknologier och det kan ses som en bonus för dig som är nybörjare.

Eftersom dessa teknologier i längden kan vara användbara för dig betyder det att du kan utvecklas med RS Cobra ICE Edition, men i början av din karriär är det däremot främst viktigt att lära dig grundspelet i padel.

Allt eftersom kan du börja använda rackets teknologier genom att träffa bollen på den räfflade ytan som man applicerat på slagytan. Det ger dig mer spinn samt effekt i bollträffen, vilket gör det svårare för motståndarna att försvara sig.

Priset på RS Cobra ICE Edition ligger i dagsläget på något över tusen kronor då det är nytt på marknaden för år 2021, men ett självklart val för dig som vill satsa på padel i längden.

Grymt rack!
RS Cobra ICE Edition padelrack nybörjare
RS COBRA ICE Edition SE BÄSTA PRIS

Vad bör man tänka på när man väljer padelracket?

Det finns en rad olika faktorer som bör ses över innan man väljer att investera i ett padelracket. Nedan listar vi tre punkter som vi tycker är viktiga vid val av ett nytt padelracket.

1. Form

I padel finns det i tre olika former på padelsrackets ram som är rund, dropp, och diamantform.

Den runda formen ger mer kontroll än de andra varianterna då träffytan infinner sig i mitten på rackets träffyta, vilket i sin tur ger dig en mer förlåtande känsla vid bollslagen.

Droppformen är en kombination av de rund och diamant, vilket leder till att du både får kontroll samt kraft i dina slag. En bra form att använda sig av om du gillar att variera ditt spel, med andra ord att försvara dig på ett kontrollerat sätt och dessutom vara offensiv framför nät. Det ger dock inte den riktigt höga farten som med ett padelracket i formen diamant.

Diamantformen är mer lämpad för spelare som är etablerade inom sporten och för avancerade spelare som utövar en god teknik i sina slag. Detta då träffyttan eller sweetspoten som den också kallas sitter lite längre upp på rackets träffyta, vilket gör det svårare att få in rena slag. Ett bra val för dig som gillar power i ditt spel och som har god känsla samt kontroll i slagen.

2. Vikt

Vikten är en avgörande faktor inför köpet av ett nytt padelracket. Ett padelracket som väger 360 gram eller mindre definieras som ett racket med låg vikt. Standardvikten brukar dock ligga på drygt 365 gram och ett racket med hög vikt brukar man säga väger 370 gram och uppåt.

Fördelarna med att ha en låg vikt är att du enkelt kan manövrera racket bättre på banan och ger dig mer kontroll i det defensiva spelet. I det offensiva spelet blir det dock något svårare att få kraft i slagen med ett lättare racket då vikten reducerar den biten.

Om du söker kraft och fart i slagen, då bör du vända dig till ett racket med en något högre vikt. Det blir omvänt här och nackdelen blir istället att manövreringen av racket blir tyngre i det defensiva spelet. Du belastar således din arm mer med ett tyngre racket, vilket i förlängningen kan leda till en skada som det man kallar för tennisarmbåge. Det är av den anledningen bra att fundera över om du tror att kroppen orkar med den fysiska delen som krävs med ett tyngre racket.

Läs mer padelns skaderisker på Vanliga skador inom padel.

3. Balans

Balansen går hand i hand med vikten och så även med formen. Det finns tre typer av balans vilket är låg, medel och hög. Det rundformade padelracket har oftast en låg balans, vilket innebär att vikten är lagd på ramens nedre del, främst vid greppet. En sådan balans innebär högre kontroll och är ett bra alternativ för en nybörjare inom sporten.

Om du istället har ett droppformat padelracket så kommer vikten fördelas jämnt över hela ramen och det leder till en medelbalans. Ett bra alternativ på balans om du är en allroundspelare på banan och kan tillämpa både ett offensivt samt defensivt spel.

Det diamantformade padelracket gör att vikten lägger sig på toppen av ramen och därav begreppet hög balans. Fördelen blir att du får mycket power i dina slag och passar dig som gillar att slå hårda volleys, bandejas eller smashar.

4. Material

Padelrackets tillverkas antingen av kol- eller glasfiber. Kolfiber är ett styvare material och kostar mer att tillverka. Glasfiber å andra sidan är något mjukare och är en billigare variant som appliceras på padelracket. Tillverkarna kan även kombinera båda materialen, vilket oftast gör racket allround och som kan tillämpas i flera situationer på banan.

Om vi tittar på vad materialen tillför på slagytan av racket så är det i generella drag oftast nya spelare som tillämpar glasfiber på ytan. Detta då känslan i slagen blir mjukare och mer förlåtande, vilket gör att felmarginalerna ökar. Bollen sugs in i slagytan och den stöter bort bollen med lite extra fart.

Om man tillämpar kolfiber på slagytan då ger det mer power i slagen då ytan är hårdare. En rekommendation är att testa båda varianterna för att se vilket material som passar dina behov.

Vad skiljer sig mellan padelrackets?

Det finns padelrackets för alla åldrar samt spelarnivåer. Den stora skillnaden är att priset varierar och att du av naturliga orsaker får betala betydligt mer för ett proffsracket jämfört med ett nybörjarracket.

I ett proffsracket har tillverkarna lagt mer krut på olika teknologier för att stärka spelet ytterligare. I ett nybörjarracket applicerar man vissa teknologier som man anser kan räcka för en nybörjare och oftast är det fokus på kontroll som tillverkarna erbjuder nybörjaren.

Priset för ett proffsracket varierar men kostar från 2000 kr upp till 4000 kronor och ett nybörjarracket kan man hitta för så lite som några hundrakronor. Det finns även ett mellanting och det är padelracket för medelspelare. Dessa rackets är oftast väldigt prisvärda och bra att utveckla sitt spel med. Man kan hitta ett medelracket mellan 1500-2000 kronor, vilket i de flesta fall går att använda under en lång tid innan spelaren känner ett behov av att byta upp sig.

Proffsracket är dessutom tyngre och kan vara svårare att hantera jämfört med ett nybörjarracket. Konsekvensen kan bli att du som nybörjare skadar din arm genom belastningen från vikten som uppstår.

Tester av padelrack

De senaste och bästa testerna av padelracket hittar du hos Testat.nu. De har sammanställt och summerat olika tester av en mängd padelrackets. Deras tester har tre olika nivåer beroende på var du befinner dig i ditt padelspel; nybörjare, medelnivå eller proffs. Här kan du enkelt hitta vilket padelrack som passar bäst till dig. Du kan också läsa mer om padelrackets konstruktion, överblick över dess egenskaper och vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa nytt padelrack.

Sammanfattning bästa nybörjarrack

Vi kan konstatera att du som nybörjare inom padel bör i första hand titta på form, balans, vikt och material. Alla dessa delar skall vägas in tillsammans och kommer vara avgörande för hur ditt spel kommer påverkas i längden.

Eftersom ett proffsracket oftast kostar mer och är svårspelade vilket kan hämma ditt spel så bör du som nybörjare rikta dig rackets som passar din nivå. Dessutom är avancerade rackets tyngre och kan vara svåra att manövrera och konsekvensen kan leda till att du skadar dig, vilket i sin tur innebär utebliven speltid.

Som nybörjare bör man istället rikta sig mot padelrackets som Dunlop Omega Tour, Babolat Storm samt RS Cobra ICE Edition. Tre rackets som är tillverkade av populära varumärken som i dagsläget leder marknaden med sina högkvalitativa samt prisvärda padelrackets.

Lycka till med ditt spel och val av padelracket!