Padelboomen har börjat avta - hur ser framtiden ut?

Det finns få saker som har haft en sådan explosiv tillväxt som padeln har haft under senare år. Även om sporten har varit relativt populärt i Sverige under en längre tid så fick den ett enormt uppsving under pandemin, då det var ett bra sätt att umgås på håll och samtidigt få motion under en tid då många satt stilla mer än vanligt.

Under de senaste åren har det öppnat upp en enorm mängd olika padelhallar, men efterfrågan har verkat vara mer eller mindre omöjlig att mätta. Som du kanske har märkt av i dina nyhetsflöden på de senaste veckorna så har padelboomen dock börjat att avta rejält. Idag så behöver man inte längre vänta två veckor för att kunna boka en tid i Stockholm och många nyöppnade padelhallar har det tufft ekonomiskt.

Men detta behöver verkligen inte vara slutet för padeln varken som motionsidrott eller som seriös sport. I den här texten kommer vi att gå igenom hur framtiden för padeln i Sverige ser ut, samt några olika scenarion kring hur utvecklingen går vidare. Padel är inte längre bara en sport som kollegor och vänner spelar på lunchen, utan det finns professionella padelspelare och man kan även betta på dessa matcher genom spel på casino utan spelpaus.

Enklare att hitta lediga tider

Som vi tidigare nämnde så har intresset för padeln svalnat av rejält på senare tid. Oavsett var du bor i landet så är det inte längre en utmaning att hitta en tid att spela på, något som förstås är en fördel för spelare som tidigare behövt ha lång framförhållning för att få en ledig tid. Padeln påverkas också dubbelt upp av den minskade efterfrågan eftersom det krävs fyra personer för att spela, jämfört med sporter som tennis, badminton och squash där man bara behöver vara två.

Hallar i större städer påverkas mer

Hallar i större städer har det ofta väldigt mycket tuffare än hallar och banor i städer där det bara finns en eller två platser att spela på. En stor del av problemet för många padelhallar är att konkurrensen helt enkelt har blivit alldeles för stor. När intresset var som allra störst så byggdes det en enorm mängd hallar för att möta upp efterfrågan som uppstod och ofta blev dessa hallar alldeles för stora för att kunna gå med vinst när efterfrågan sakta minskade.

Padeln kommer inte att dö i Sverige

Även om det är tråkigt att padelälskare som har lagt ner stora summor pengar på att bygga hallar och på så sätt investerat i sina lokalsamhällen tvingas avveckla så är detta långt ifrån slutet för padeln. Precis som med mycket annat så har sporten gått in i en fas där de som verkligen tycker om att spela kommer att fortsätta göra det som en del av sin motion, medan de som testade på under den aggressivaste delen av tillväxten är mer troliga att röra sig vidare till andra motionsformer. Padeln har börjat skifta karaktär och rör sig mer mot att börja likna andra mer traditionella sporter istället för renodlad motion.

Padeln har också blivit ett sätt för människor att umgås socialt. Den sociala aspekten kan inte underskattas i sitt tillförande av livskraft till padel. Det höjer helt enkelt sportens förmåga att hålla sig relevant under en längre tid. Idag är det många som inte har tid att träffa sina vänner så ofta som man hade velat. Livspusslet kommer ofta i vägen, särskilt om man prioriterar att röra på sig flera gånger i veckan för att bibehålla en god hälsa. Att då möta upp sina vänner för att spela padel är ett sätt att slå två flugor i en smäll. Man får en dos motion, samtidigt som man får umgås med sina vänner. Den här kombinationen är också en stor anledning till att sporten har blivit så populär.

Steget till en riktig sport

Steget till att bli en “riktig” sport är långt men det finns många människor som brinner för padeln och för dess utveckling. Idag finns internationella turneringar där världens bästa spelare tävlar framför livepublik och med stora sponsoravtal. Även i Sverige så ordnas det numera med jämna mellanrum olika tävlingar.

Detta anordnas av det nyligen bildade Padelförbundet. Det är en organisation som arbetar för att utveckla svensk padel och göra allt i sin makt för att sporten ska växa på ett hälsosamt sätt, samtidigt som det också är förbundet som anordnar sanktionerade tävlingar i form av SM och liknande. 2021 valdes dessutom Padelförbundet in i riksidrottsförbundet, Sveriges största organ för organiserad idrott.

Sammanfattning

Det hela landar i att padeln troligen går en annorlunda men ljus framtid till mötes. Till skillnad från många andra sporter så började den som motion och går just nu igenom några trevande steg för att bli mer och mer lik en traditionell sport. För oss som älskar padel kan detta bara gynna oss, eftersom det blir lättare att hitta en tid att spela på samtidigt som sporten utvecklas.