Guldålder för racketsporter: Vilka sporter konkurrerar med padel?

Padel

De senaste åren har ett stort uppsving märkts inom ett antal olika raketsporter. När stora delar av samhället satt på paus under coronapandemin lyckades många racketsporter istället kapitalisera på situationen och se till att underhålla folket, som annars mest var tvingade till att sitta hemma. Men det faktum att det generella intresset för racketsporter ökat har också gjort att den interna konkurrensen blivit skarpare. Nu finns det helt nya sporter som konkurrerar med padel.

Som bekant är padel en sport med ursprunget i de spansktalande länderna och som allra först utövades i Acapulco i Mexiko redan i slutet av 1960-talet. Men det var på 2010-talet som sporten fick sitt stora uppsving runt om i stora delar av världen, däribland i Sverige. På bara några år byggdes mängder av padelhallar runt om i hela Sverige.

Det stora, växande intresset för padel har också gjort att betting online på stora padeltävlingar blivit mer vanligt. Nu för tiden erbjuder merparten av den svenska spelmarknadens olika operatörer massor av odds på padeltouren. Det kunde man inte ens drömma om bara för några år sedan.

Anledningarna till att padel har blivit så populärt de senaste åren tros vara flera, men många pekar på coronapandemin som en viktig accelerator för padelspelandet runt om i Sverige. Då var det många som fick upp ögonen för sporten, när man tvingades ändra sina levnadsvanor och ville hitta en aktivitet som var godkänd och möjlig att utföra. Padelhallarna lyckades nämligen hitta kryphål i regelverket och kunde fortsätta vara öppna, samtidigt som många andra aktiviteter i samhället var helt nedstängda. Padel

Samtidigt hade coronapandemin liknande effekter på andra sporter. Det här blev en guldålder för andra fritidsaktiviteter, som också hittade ett sätt att verkligen kunna rikta in sig på en helt ny målgrupp. Ett sådant exempel är gaming på nätet. Det har på senare år blivit socialt accepterat att spendera stora delar av sin lediga tid framför en datorskärm eller tv-skärm, spelandes ett spel i rent underhållningssyfte. Många tvingades sitta hemma under pandemin och det i sig skapade en situation där man behövde hitta aktiviteter som var möjliga att utföra utan att bryta mot coronareglerna.

Men om vi håller oss till racketsporter kan vi hitta flera andra exempel, vid sidan om padel, som har blivit mer populära de senaste åren. Det kändes ett tag som att padel höll på att ta över stora delar av idrotts-Sverige, men nu finns det konkurrens från helt nya sporter. Samtidigt är fotboll, ishockey och andra lagsporter fortfarande otroligt stora bland den idrottsövande delen av den svenska befolkningen.

I det här inlägget kommer vi att gå igenom några andra racketsporter, som alla ses som stora konkurrenter till padel. När det nu finns tendenser som säger att intresset för padel minskar ganska drastiskt igen kan man snabbt konstatera att konkurrensen också ser tuffare ut än på länge, eftersom utbudet av racketsporter är enormt.

  • Tennis
  • Pickleball
  • Poptennis
  • Badminton
  • Squash
  • Bordtennis/pingis
  • Racketlon

Tennis

Svenska Tennisförbundet är ett av de mest anrika idrottsförbunden i Sverige och har funnits sedan den 26 november 1906. Det finns en lång och stolt tennistradition bland den svenska befolkningen, och än idag är det många som spelar tennis på motionärsnivå. Nyetableringen av tennishallar i Sverige är klart mindre än vad gäller padelhallar, men sporten i sig står fortfarande stark.

Enligt tennis.se är det närmare 400 000 människor i Sverige som utöver tennis med jämna eller ojämna mellanrum. För tillfället är det Mikael Ymer och Elias Ymer som är de två bästa tennisspelarna på herrsidan. Båda spelar på ATP-touren, men har än så länge inte lyckats vinna någon ATP-titel i sina karriärer. På damsidan är Rebecca Peterson och Miriam Björklund mest framstående.

Samtidigt är det många ex-tennisspelare som Jonas Björkman och Robin Söderling som nu har engagerat sig inom padel, efter att deras elitkarriärer på tennisbanan tagit slut.

Pickleball

Pickleball eller pickelboll är en sport som säger sig vara en kombination av andra racketsporter: tennis, pingis och badminton. Du kan spela i dubbel (två mot två) eller i singel. Du spelar på en betydligt mindre plan, som mer liknar badminton, men med ett lägre nät och med regler som snarare påminner om tennis.

Precis som i fallet tennis är pickleball en 60-talssport. Då uppfanns sporten i USA, men på senare år har den också börjat få ett fäste i Sverige. Svenska PickleballFörbundet finns numera etablerade och för den som vill spela kan Korpen vara rätt ställe att vända sig till för att hitta banor, motspelare och tider.

Poptennis

Magnus Norman, tidigare tennisspelare, och Jörgen Jönsson, tidigare landslagsspelare i ishockey, är två personer som har hyllat sporten poptennis. Det är fortfarande en mycket ung sport, som bara de senaste åren har börjat etablerats i Sverige. Poptennisbanor i Arvika blev faktiskt de första i hela norra Europa. Det säger en del om hur ung sporten är.

I grunden är poptennis precis som namnet antyder en variant på vanlig tennis, men som spelas på en mindre bana, med andra racketar och med mjukare bollar. Redan i slutet av 1800-talet spelades en första variant på poptennis. Det är namnet som har varit i bruk sedan 2015. Det återstår att se om poptennisen får fäste i Sverige, men många menar på att det är en mer krävande sport än padel rent fysiskt.

Badminton

I idrottshallar runt om i hela Sverige går det att spela badminton, som är en racketsport som i stort sett endast kan spelas inomhus. Detta på grund av fjäderbollarna, som är för lättpåverkade av vinden för att kunna användas utomhus. Där skiljer sig badmintonen mot andra racketsporter, som med fördel också kan spela utomhus.

Badminton spelas på mindre banor än padel och tennis, samt med mer långsmala racketar och fjäderbollar. Tempot i badminton är väsentligt högre än i alla andra racketsporter och många menar på att det är den klart mest krävande sporten. Det är otroligt jobbigt att spela badminton, om man möter en duktig motståndare som får en att springa.

Det går att spela dubbel och singel i badminton. Sverige har sällan varit särskilt framstående i badminton, men i Danmark har sporten ett starkt fäste. Det finns svenska elitsatsande spelare som åker över Öresundsbrons för att träna mot danska spelare. Annars är det i Asien som badminton har sitt starkaste fäste. Faktum är att det också är en mycket anrik sport, med anor så långt tillbaka som 1850-talet.

Till skillnad från många andra racketsporter är badminton en OS-sport. Det är även tennis, men än så länge har inte padel, poptennis eller pickleball plockats upp av den internationella olympiska kommittén. Det återstår att se hur OS-framtiden ser ut för racketsporterna.

Squash

Squash är också en racketsport som har ett starkt fäste i många länder, men det är uppenbart att det är en annorlunda sport jämfört med många andra exempel. Squash spelas i ett litet rum med väggar åt alla håll och där man delar spelytan med motståndaren. Det går ut på att försöka slå ut motståndaren genom att slå bollen i väggen på ett sätt som blir svårt för honom eller henne att läsa.

Det går att hitta kopplingar till mitten av 1800-talets England, där squash spelades för första gången. Redan på 1920- och 1930-talen kom en modernare variant av squash till, bland annat i Sverige. 1937 spelades det första inofficiella svenska mästerskapet i squash, men Svenska Squashförbundet grundades först 1965.

Squash spelas med lite tyngre, avlånga racketar och med en väldigt liten boll som ska studsa på väggarna och golvet. Många spelare använder dessutom skyddsglasögon, då spelet går extremt snabbt och kan leda till olyckliga krockar eller andra skador.

Squash

Bordtennis

Bordtennis, eller pingis som är det mer talspråkiga namnet, är en klassisk racketsport med ett starkt fäste i Sverige. Precis som namnet antyder är det en racketsport som spelas på ett bord, och på en totalt sett mindre spelyta. Dessutom används små racketar och väldigt lätta bollar.

Enligt många är bordtennisen den svåraste, mest komplexa racketsporten. Den kräver väldigt mycket teknik och för att bli duktig behöver man också ha ett starkt defensivt spel. Det är inte fullt lika fysiskt krävande, även om man behöver vara mentalt påkopplad då spelet går väldigt snabbt.

Historiskt sett har Sverige varit framgångsrika i bordtennis, med många tunga profiler genom åren:

  • Jan-Ove Waldner
  • Truls Möregårdh
  • Jörgen Persson
  • Mikael Appelgren
  • Stellan Bengtsson

Racketlon

En uppstickare bland racketsporterna är racketlon, som är en slags motsvarig till tiokamp eller sjukamp inom friidrotten. Här kombinerar man flera olika racketsporter och en match avgörs i fyra olika grenar. Det är ett bordtennis, badminton, squash och tennis.

Varje gren avgörs i 21 spelade poäng och varje boll är värd precis lika mycket inom samtliga sporter. Således är det viktigt att göra bra resultat i samtliga grenar, inför att det ska avgöras i den sista grenen som är tennis. Man spelar bara fram till att en spelare har ett ointagligt försprång och det kan innebära att tennismatchen inte ens behöver spelas i en racketlonmatch.

Racketlon utövades för första gången på 1980-talet och är en växande sport. 2001 hölls det första världsmästerskapet i Göteborg, men då var bara Finland och Sverige med. Nu är VM ett betydligt större event, med deltagare från hela världen. Problemet med racketlon på motionärsnivå är att det krävs en hall som har samtliga fyra sporter.