Om Padel

Vad är Padel?

Padel (eller padeltennis) är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet - vilket mer liknar squash.

Historien bakom padel

Padel urpsrpung

Det finns liknande spel som har spelats från 1920-talet men padel som vi känner till det idag uppkom i Acapulco, Mexico, år 1969. Padelns ursprung brukar därför sägas vara Mexico.

Skapare av sporten heter Enrique Corcuera. Det var i Centralamerika det började och det är just där samt Sydamerika som sporten är som störst.

I mitten på 70-talet kom padel till Europa, till Spanien. Padel är på kraftig frammarsch inom övriga Europa men det är fortfarande i Spanien som det spelas mest.

Padel internationellt

1991 bildades en internationell padelorganisation, International Padel Federation med syfte att sprida padel och sedan 1992 arrangeras världsmästerskap.

Paddeltennis blir svenskt ord

2016 kom paddeltennis med i Svenska språkrådets nyordslista. Paddeltennis beskrivs på följande vis:
"idrott som kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash och som spelas i dubbellag"

Kärt barn har många namn och man kan springa in i olika stavningar av Padel. Exempelvis padeltennis, paddel och paddle tennis. På sidan Padel eller Padeltennis förklarar vi de vanligaste begreppen.

Padelbutik Online

  • 12% rabatt med kod 'nätrullare'
  • Fri frakt

Nordic Padel

Besök Nordic Padel >

Spelplan

Padelbana mått - dubbel

En vanlig padelplan har måtten 10x20 meter och omges av väggar, på denna plan spelar man alltid dubbel. Baktill, och en bit på sidorna är det glasväggar. På resterande del av sidorna är det galler. Även väggarna får användas i spelet.

Planhalvorna avskiljs av ett nät, precis som i tennis. Serverutan är 5 meter bred och knappt 7 meter lång.

Spelplan padeltennis med mått

Padel singelbana

Padel kan även spelas i singel, men då spelar man på en mindre plan. Planen för singel är smalare och har måtten 6x20 meter.

I övrigt är en singelbana utformad på samma sätt som en dubbelbana.

Takhöjd padelbanor

Kravet enligt Padel FIP är att en padelbana ska ha en fri takhöjd på minst 6 meter. Fri takhöjd innebär att det inte ska vara några hinder i vägen, som exempelvis lampor eller bjälkar. För nya padelhallar rekommenderar däremot Padel FIP att man bygger med minst 8 meters fri höjd.

Utöver detta så ser vi ofta hallar bygga padelbanor med 10-12 meter i takhöjd. När en padelhall anger sin takhöjd är det dock viktigt att notera att det inte alltid innebär fri höjd. Det är inte ovanligt att det finns något i vägen innan taket.

Åsikterna om takhöjden splittrar padelspelare. Vissa anser att 6 meter fri höjd är fullt tillräckligt och att det ställer rimliga krav på spelarna att lägga låga, precisa lobbar, för att inte träffa taket. Andra anser att man behöver högre takhöjd för att ge utrymmet för padelns flitigt använda lobbar.

Padelbanor i Sverige

I Sverige finns det nu över 500 anläggningar med padelbanor, varav över 60 av de finns i Stockholms Län.

Det byggs både hallar med banor inomhus men också utomhusbanor. På sidan Padelbanor har vi samlat Sveriges padelbanor och hallar.

Sveriges Padelbanor >

Om du letar efter padelbanor nära dig kan du söka fram de närmaste i vår karta över Sveriges padelbanor.

Hitta Padelbana nära dig >

Padelrack

Ett padelrack består inte av strängar som i exempelvis tennis och squash. Ett padelrack är gjord av kompositmaterial där slagytan har hål i sig. Att det inte är strängar gör att bollträffen inte får samma kraft och det blir en dovare träff.

Ett padelrack har normalt sett en tjocklek på knappa 4 cm. Avancerade spelare har ofta något tjockare/tyngre rack för att få mer kraft. Till nybörjare rekommenderas ett tunnare och lättare rack för att få mer kontroll.

Det finns i huvudsak tre olika former på padelrack:

  • runda
  • diamantformade
  • droppformade

Bäst kontroll har de flesta med ett runt rack, därför rekommenderas det till nybörjare. Avancerade spelare ser man ofta med ett diamantformat rack. På ett diamantformat rack är bästa träffstället högre upp och spelaren får då mer kraft i sina slag. Racken som är formade som en droppe är ett mellanting och brukar rekommenderas till medium/avancerade spelare.

Rack padel Padelrack olika former, runt, droppe, diamant

Bästa racket för nybörjare

Läs gärna vår guide för att hitta det bästa padelracket för nybörjare 2022.

Boll

Bollen i padel är princip samma som en tennisboll, men något mjukare. Det finns regler för hur hårt trycket ska vara men spelar man på amatörnivå går det lika bra att spela med en vanlig tennisboll.

Skor

För att inte halka behöver man använda en sko som har lite mönster i sulan. Det finns specifika skor för padel att köpa men de är i princip samma som skor för tennis. De viktiga egenskaperna i dessa skor är att de har lite mönster samt att de ger bra stöd för fotleden.

Skador

Allt eftersom fler och fler börjat spela Padel så har det också rapporterats om olika skador orsakade av padelspel.

Här kan läsa mer om skador i Padel, samt hur du förebygger.

Spela Padel - match

Ta en titt på hur det är att spela padel. I filmen visas spektakulära bollar från olika padelmatcher.

Padel i OS

Är Padel med i OS, Olympiska Spelen?

Nej, Padel är inte en OS-sport men Padel lär att komma med i OS vad det lider. För att en sport ska tas med i de Olympiska Spelen krävs det ett att den utövas i ett visst antal länder och med ett visst antal aktiva spelare. I nuläget är Padel förmodligen för dominerande av Spanien och Argentina.

Statistik över Padel 2021

På sidan Padel Statistik 2021 har vi samlat statistik för padel i Sverige under året 2021. På Padel Statistik finner du exempelvis padelstatistik över antal spelare, padelföreningar, bokningar av padelbanor 2021 och så vidare.

Är Padel inget som intresserar dig? Klicka dig då vidare här till nya spelsidor för att hitta något som passar dig bättre.

Kläder

Smaken är som baken, vissa föredrar något slappar samtidigt som en del föredrar kläder som sitter något mer tight. Vad vi själva kan rekommendera av erfarenhet är kläder som absorberar svett för bästa möjliga fokus på spel. I regel funkar kläder som går under kategorin träningskläder.

Underkläder

Det är väldigt vanligt att kalsonger rullar upp sig vid aktivitet, likt padel. Därför är kalsonger av bambu ett bättre alternativ för att slippa det problemet. Dessutom absorberar bambukalsonger svett betydligt bättre än exempelvis bomull, samtidigt som bambu är betydligt mer bekväma och följsamma vid rörelser. Klicka här för mer information om bambukalsonger och dess fördelar.