Så blir du bättre på padel – träning, övningar och utrustning

Padel är en utmärkt sport för den som vill prova på något nytt och lite annorlunda. Även om det är en sport som är relativt enkel att lära sig så finns det dock alltid sätt att bli en bättre spelare.

I den här artikeln går vi igenom de mest grundläggande stegen för att bli bättre på padel – från vilka muskelgrupper man behöver träna upp till vilken utrustning som är bäst att använda. Läs vidare för att upptäcka de bästa tipsen för att bli en fena på denna roliga sport.

Vad är padel?

Enkelt förklarat kan man säga padel är en blandning mellan tennis och squash - två sporter som det för övrigt finns gott om speltips om på populära bettingsajter på nätet, vilket gör det till en perfekt sport att prova på. Padel spelas i dubbel, alltså är man fyra spelare.

Poängräkningen liknar den som gäller vid tennis, då padel spelas med game och set. Det som är vanligast är att man spelar bäst av tre eller fem set.

Träna rätt muskelgrupper

Om du vill bli en skicklig padelspelare är det viktigt att du har koll på vilka muskler som är mest aktiva när man spelar padel. Även om man skulle kunna tro att armarna är de viktigaste att fokusera på så är det i själva verket ben och bål som man behöver bygga upp styrka i för att bli riktigt bra på padel.

Anledningen till detta är att saker som fotarbete och balans är oumbärliga i padel, och styrka i bålen ger både stabilitet och bidrar till explosivitet i slagen. Här är några övningar som gör dig till en bättre padelspelare:

  • Situps – situps hjälper till att stärka bålen, något som alltså är väldigt viktigt för padelspelare.
  • Diverse övningar på stepbräda – gynnar ett gott fotarbete.
  • Gummiband – använd gummiband för att simulera dina padelslag och på så sätt stärka de muskler som aktiveras under slagen.
  • Benböj med hopp – denna övning hjälper dig att utveckla din styrka och explosivitet, gör att du under spelet kan förflytta dig snabbt i sidled, samt att gräva upp låga bollar i försvaret.
  • Slamball – om du är ute efter att få mer kraft i overheadslagen så är en slamball guld värd. Lyft en slamball, med en vikt på fem kilo, med båda händerna och kasta den så hårt du kan i golvet med så hög hastighet som möjligt. Detta kan man upprepa ungefär tio gånger i några set.

Övningar

Det finns en uppsjö av övningar som man kan göra på egen hand för att bli en bättre padelspelare. En av dessa är så kallade Hit Ups, det vill säga att slå uppåt: öva på att studsa bollen på din racket, men alterera mellan att sitta på knä och ställa dig upp, utan att bollen faller av eller stannar.

Du kan även öva på så kallade Hit Dows – alltså att slå bollen nedåt med din racket. För att göra det svårare kan du placera till exempel en kon på marken och öva på att studsa bollen runt konen. Prova att ändra riktning!

En annan viktig övning för att bli bra på padel är att träna på att spela mot en vägg. Försök att slå bollen mot en specifik punkt på väggen så många gånger som möjligt. Öva även på att spela i svåra ställningar genom att spela i hukande ställning, eller rentav stå på ett ben för att öva balans.

Om du vill göra det riktigt svårt för dig så ställer du dig på ett ben på en kudde under övningen, för att på så sätt träna upp balansen ytterligare.

Utrustning

När du ska införskaffa din padelracket är det viktigt för dig som nybörjare att hitta en racket med en stor så kallad sweet spot. Detta gör att det blir lättare att komma igång och lära sig spelet eftersom en racket med en stor sweet spot är mer förlåtande.

Är du däremot en mer erfaren spelare så finns det racketar som har olika egenskaper beroende på vilka prioriteringar du har gällande kontroll, hastighet och känsla. Generellt sett kan man dock säga att en hårdare racket är enklare att kontrollera om du slår hårdare, och en mjukare racket bidrar till att få upp hastigheten på bollen.

Det är även viktigt att välja rätt skor när du ska spela padel. Padelbanan består nämligen av grus eller sand, något som innebär att du behöver speciella padelskor där sulan är framtagen för att ge dig bästa möjliga grepp. Om du inte kan få tag på padelskor kan du även använda grusskor för tennis, då dessa har egenskaper som liknar padelskor.

Sammanfattning

Det är inte konstigt att padel är en så populär sport – det är både roligt och relativt enkelt att komma igång med padel. Det är även ett väldigt hälsosamt val av sport eftersom racketsporter, enligt en dansk studie, är den typ av idrott som ökar livslängden mest.

Oavsett om du är en nybörjare eller mer rutinerad padelspelare så kan du träna upp din skicklighet ytterligare med dessa tips och på så sätt få ut ännu mer av denna älskade sport.