Vanliga skador i Padel - och hur du förebygger

Det finns alltid en baksida inom allt idrottande. Tyvärr! Padel hör också till en sport där du kan åka på otrevliga skador. Det är därför väldigt viktigt att vidta åtgärder för att förebygga padelskador.

Skulle du bli skadad, är det sunt att ha en vettig försäkring. Vi rekommenderar en olycksfallsförsäkring som täcker hälseneruptur, som är en av de absolut vanligaste skadorna inom padel.

Skador i Padel

Brusten hälsena (hälseneruptur)

Denna skada har rapporterats så pass mycket att det har blivit en av de vanligaste skadorna inom padel. Det är dock inte helt ologiskt. Högriskgruppen för hälseneruptur är medelålders som idrott mycket i unga dagar och sedan varit passiva under ett par år. Känns det igen? Vi tycker att det känns som den stora gruppen inom padel består just av denna målgrupp.

Hur förebygger man brusten hälsena?

Det är inte helt lätt att förebygga just denna skada. Bästa rådet är att börja lugnt, inte spela för många pass i veckan. Tänk även på att värma upp ordentligt och stretcha baksida både före och efter din padelmatch.

Padelarmbåge

Har du hört talas om den klassiska tennisarmbågen? Padelarmbåge är precis samma sak. Skadan är en överansträngning som leder till en inflammation i armbågen. Detta beror oftast på att din teknik inte är tillräckligt bra eller att du har ett lite för avancerat racket att spela med.

Vi betonar därför vikten av att välja ett racket anpassat just för din nivå och spelstil.

Hur förebygger man padelarmbåge?

Se till att välja rätt racket och träna på din teknik. Känner du att det börjar värka i armbågen, då är det dags att vila och prova med ett nytt racket.

Du bör också använda dig av något stöd. Det kan du även göra i förebyggande syfte. Prisvärda stöd/skydd för just Padel hittar du hos Sportsrehab.se.

Skydd padelskador
Bäst på skydd till padel!

Greppet

Något som också är viktigt att se till att du har ett riktigt bra grepp om ditt padelracket. Detta gör att du slipper krama om racket för hårt med handen, vilket motverkar överansträngning i armbåge och hand.

Vi rekommenderar Hesacore Padel Grip som ger dig ett fantastiskt grepp samtidigt som det reducerar vibrationerna från racket. Detta grepp har en hexagonal struktur som gör att fingrarna får fler kontaktpunkter vilket leder till optimalt grepp. Det minskar även de enskilda musklernas belastning och ger samtidigt bättre komfort och ökad kontroll.

Vårt val
Padel grepp
Hesacore Padel Grip Hesacore Padel grip består av ett rutmönster som dels ska ge bättre grepp och kontakt med handen, samt minska vibrationerna för att minska skador på armbåge. SE PRIS

Knäskador

Eftersom padel spelas med låg tyngdpunkt och med kvicka rörelser är det vanligt att få knäproblem efter många tuffa matcher. Detta kan även sätta sig i ryggen.

Det är därför väldigt viktigt att välja ett racket anpassat just för din nivå och spelstil.

Hur förebygger man knäskador?

Eftersom många är ovana vid underlaget i Padel så är det extremt viktigt att ha riktigt bra skor som är avsedda för just Padel.

Glöm heller inte bort att värma upp ordentligt innan du börjar spela. Det är lätt att bara köra igång utan någon form av uppvärmning. Ta en lättare jogg och mjuka upp kroppen ordentligt innan du går in på banan. Det kommer garanterat minska risken för både knä- och ryggskador.

Vrickad/stukad fot

I padel rör man sig snabbt och flyttar sig i olika riktningar. Detta gör att fotlederna är i farozonen för att stukas. Har man en gång stukat sin fotled så löper man dessutom större risk för att göra det igen.

Hur förebygger man stukad fot?

Förutom en noggrann uppvärmning av fotlederna, gärna med tåhävningar och enfotahopp, så ger ett par skor avsedda för padel din fotled bra support för de olika riktningsförändringarna som sker i padel.

Om du känner dig svag i din fotled så bör du även spela med ett fotledsskydd för extra stöd. Du hittar kvalitativa och prisvärda skydd hos Sportsrehab.se.

Tips för att undvika skador i Padel

  • Styrketräna regelbundet. Padel är en sport som kan ge kroppen en sned belastning. Genom att styrketräna och främst då genom rotationsövningar kompenserar du detta.
  • Återhämtning. Padel är kul och man blir biten lätt. Glöm därför inte bort att låta kroppen vila.
  • Stretch. Se till att stretcha för att hålla kroppen rörlig. Många har padelspelare tycker yoga fungerar bra i skadeförebyggande syfte.
  • Använd stöttande skydd.

Referenser: sportsrehab.se

Få det senaste om Padel direkt till din mail

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.