Nybörjarguide Padel

Har du tagit steget till att äntligen boka din första padeltid eller har du provat på ett par gånger? Känner du att du behöver lite hjälp på vägen?

Efter att ha läst igenom vår nybörjarguide kan vi garantera dig att det kommer att ge dig en extra skjuts i din utveckling som padelspelare.

5 vanliga misstag som nybörjare gör i Padel

1. Slå för hårt och leta avgörande slag

Visst är det underbart att sätta den där smashen och slå till bollen med en rejäl smäll? Ja! Men är det verkligen den rätta taktiken i Padel? Svaret är tydligt. Nej. Slå hårt är fel väg att gå i padel.

Slår du får hårt går bollen för snabbt och det blir ett stressat spel. Fokusera istället på att få bollen över nätet. Tänk på att spela lugnt och försök sätta dina motståndare i trubbel snarare än du själv utan att ta för stora risker.

Försök håll igång spelet istället för att leta avgörande slag. Satsa helt enkelt på att inte missa. Låt motståndarna göra misstagen, inte du. Ha tålamod.

2. För stillastående, långa steg och böjd rygg

Känner du att du aldrig är på rätt position på padelplanen? Väldigt vanligt att känna som nybörjare i padel, men var inte orolig, det är lätt att fixa!

Det är otroligt lätt att man som nybörjare inte rör på sig tillräckligt mycket och tar för långa steg vilket gör att du hamnar i fel position och i knepiga situationer.

Lösningen på detta är att ta snabba, små korta steg vilket gör att du kan förflytta dig både smidigare och snabbare samt kvickt korrigera din position om du hamnar fel.

Tänk även på att ha böjda knän stället för att böja ryggen, detta för att få till bättre slag och att kunna snabbt kunna ducka om du är framme vid nät.

3. Att inte använda väggen

Kommer du ifrån någon annan racketsport kommer det att kännas konstigt och obekvämt att låta bollen studsa i väggen bakom dig.

Sanningen är, att ju snabbare du lär dig att använda väggen som ett hjälpmedel desto bättre kommer ditt padelspel att bli. I början kan det därför vara bra att låta bollen ofta studsa i väggen, så du vänjer dig vid väggarna på padelbanan.

4. Glömma bort att kommunicera

Padel är en lagsport, även om det har börjat spelas en del singelmatcher så körs 99% av matcherna två mot två. Ett vanligt misstag är att glömma bort att prata med sin medspelare så att ni hamnar på samma, eller fel position, på planen.

Tänk därför på att snacka ihop er innan och under matchen hur ni ska positionera er. Ett enkelt knep är att tänka att ni har ett gummiband mellan er och att ni alltid ska komma tillbaka till varandra.

5. Vara felpositionerad

När man är ny är det svårt att veta vart man ska stå på planen. Ofta hamnar man för nära väggen, nätet eller sidan av planen. Det finns två enkla tricks att ta till här.
Offensiv position - tänk på att vara nära nätet.
Defensiv position - tänk på att vara bakom servlinjen.

Svårare än så behöver det inte vara.

6. Välj rätt padelracket

När du som nybörjare börjar spela Padel är det viktigt att du väljer ett lättspelat och förlåtande racket. Vad är då ett bra nybörjarracket?

Vi rekommenderar i första hand ett padelracket med rund form och låg vikt. Du får då bra kontroll över racket och minimerar arm- och handrelaterade skador. Samtidigt är racket är förlåtande mot felträffar.

Läs gärna igenom vår utförliga guide om de bästa padelracketen för nybörjare.

Börja spela Padel!

Nu är det dags att spela!
Glöm inte att först läsa igenom reglerna för padel och använd sedan vår sökfunktion för att leta upp en padelbana nära dig!

Lycka till med ditt padelspel!

AI inom Padel

Snart kommer vi även kunna hjälpa dig bli bättre på padel med hjälp av AI. Läs mer om vårt AI för Padel.